Egy pici Lisszabon

Avagy egy kis városnézés, 0. nap (22.10.26)

Halihó!

   Hát jól sült el tényleg a coachsurfing-es alvásunk. Reggel nem túl korán, 8 körül keltünk, 9-kor már a konyhában beszélgettünk a vendéglátóinkkal. Ők egy portugál-új-zélandi páros, így elég sok mindenről ki tudtuk őket faggatni. Főleg a jelenlegi utunkkal kapcsolatban egy kis portugáliai, majd a későbbi terveinkkel kapcsolatban új-zélandi kérdezzfelelek volt. Aztán mindenki mesélt magáról is. Végül az El Caminoról is tudtunk kérdezni, mivel ők idén tavasszal csinálták meg Portótól. Szóval egész jó kis beszélgetés alakult ki. 


 Végül csak elindultunk. Bár nem tudtuk, hogyan merre menjünk, csak azt, hogy elindulunk a következő szállásunkhoz, hogy lerakjuk a nagy táskákat és aztán nyakunkba vegyük a várost, beszerezzük a credential-t, azt a bizonyos zarándok útlevelet. 
Aztán mivel addig-addig beszéltünk, hogy nekik is kellett menniük a dolgukra, ezért együtt indultunk. Sőt! Közösen eltaxiztunk a metróig, onnan elkísértek addig az állomásig, ahol nekünk át kellett szállni a buszra és végül elköszöntünk. Nagyon kedvesek voltak, köszönjük szépen. 

 Meg lett végül a busz, meg a szállás is, leraktuk a nagytáskákat is, majd visszamentünk a belvárosba. -Ja amúgy azért kell ennyit utazgatni, mert hatalmas ez a város. A lányok azt mondták, hogy kb olyan 5 millió a népesség és a Tejó/Tajo folyó partján fekszik, rengeteg kisebb várost bekebelezve maga köré. Hatalmas hidak vannak, kb mint San Fransiscoba és van egy Jézusos szabadság szobruk nekik is a túlparton. Sok az izgalmas villamos = kicsik és fel-le mennek, merthogy amúgy dombokra épült. Meg a házak borítása érdemel még egy szót: sok a csempével borított épület. Azuljeo csempe (keressetek rá).- 

 

 

 

Na szóval vissza is gyalogoltunk a belvárosba, nézelődtünk, értelmeztük a várost. Elég színes, elég nyüzsgő. Első blikkre nekünk nagyon bejött. Ittunk frissen facsart narancslevet. Bóklásztunk és végül elmentünk a Sé katedrálishoz, hogy beszerezzük ezt a bizonyos zarándok útlevelet.  

20221026_143025_1.jpg

 

Az út azonban nem innen indul, hanem egy kicsit arrébbról a Igreja de Santiago-tól indul, ami egy kisebb templomocska. Itt egy tábla jelzi mindezt és az első nyíl mutatja az irányt, hogy merre induljunk.

20221026_145430.jpg

20221026_145321_1.jpg

Igazából mivel ráértünk kicsit mentünk is utána, majd visszafordultunk és a Arco da Rua Augusta elé értünk. 

20221026_162518.jpg

20221026_162044.jpg

Onnan még elgyalogoltunk a legközelebbi metróig, ahol feltöltöttük a tömegközlekedési kártyánkat. Nagyon jó kis rendszer: feltöltöd amennyivel akarod és annyiszor utazol. 1 töltés = 1,5 Euro = 1 óra utazás, bármennyi átszállással.

Na most egy villamossal mentünk visszafelé a szállásunk irányába, de még előbb a Belém toronyhoz. Valamiért előbb állt meg a villamos, és mondta, hogy mindenkinek le kell szállnia. 
Így a Szent-Jeromos kolostortól gyalogoltunk át a Belém toronyig, amit Vasco de Gamma tiszteletére építtetett I. Mánuel király.
20221026_173202_1.jpg
20221026_175137_1.jpg
Közben nagy óceánjárók dudálgattak, ugyanis a folyó itt ér bele az Atlanti-óceánba, sőt a toronytól látható is.
Visszafelé útba ejtjük a város egyik legnevesebb pékségét/cukrászdáját. És megkóstoljuk a híres portugál sütit, ami a pastel de nata nevét viseli. Levelestészta kosárkában van egy tojássárgája alapú krém. Nem árulok el nagy titkot finom. És az a sztorija, hogy a papok és apácák rengeteg tojásfehérjét használtak a ruháik tisztításához. A sok megaradt sárgáját viszont nem akarták kidobni, így kitaláltak különböző sütiket. Na és ebből ez az egyik.
Közben ránk sötétedett, így nem maradt más hátra, minthogy vacsorát szerezzünk, együnk, kicsit ismerkedjünk a lakótársaiinkkal, majd izgalommal telve lefeküdjünk.
Mert holnap végre elindulunk.

 

 Következő bejegyzés                                   Előző bejegyzés