Élet a farmon, I. rész

A workaway és a workingholiday kezdetei nehézségei

Halihó!
Aki nem ismerne minket és érdekli még egy kis képes beszámoló, annak ajánljuk a kis világgá menő makink facebook és instagram oldalát:
https://www.facebook.com/napi.makii/
https://www.instagram.com/napi.maki
img_20230216_180312_173.jpg
Mindenki emlékszik az első meghatározó eseményekre, amik ugye el tudnak sülni jól és nem annyira jól. És ezáltal akár hatással lehetnek a későbbi hasonló események kimenetelére. 
Ilyen nekünk ez az első workawayes kalandunk is. Tuti, hogy emlékezni fogunk rá. Volt benne minden: jó és hálás, illetve rossz és kellemetlen egyaránt. Viszont így közel fél év távlatából már tisztábban látjuk az egészet. 
Egy hónapot (2023. 01. 23. - 02.20.) töltöttünk el egy amerikai családnál, az új-zélandi (déli-sziget) Fairlie település mellett található kis farmjukon. 
Most valahogy ezt az időszakot próbálom majd leírni több részre lebontva. Ez az első része lehet, hogy nem teljesen pozitív, de ez ne szegje senki kedvét. Csak hát erről is érdemes beszélni és lehet belőle tanulni.
A család és a farm
Ugye abban állapodtunk meg a családdal, hogy dolgozunk náluk napi 4 órát kb és ezért kapunk szállást és ételt. Első körben 2 hetet beszéltünk meg, hiszen mi reméltük, hogy ennyi idő elég lesz, ahhoz, hogy bekerüljünk a rendszerbe és autót, meg munkát is találjunk. Mint azt az előző bekezdésben is látható, ez nem így történt, sajnos ráment egy hónapunk mindenre. De sebaj, sok érdekes dolgot tapasztaltunk és láttunk közben. 
A család kérte, hogy ne mutogassuk a képeiket, ezt tiszteletben tartva, meg se nevezzük őket. Szóval az egész lehet csak egy fikció:
Anyuka, apuka és az ő  9, 5 és 2 éves fiaik. Tíz éve a szülők már voltak Új-Zélandon kirándulni és egyből beleszerettek. Sőt annyira, hogy mikor a családalapítás volt soron el is döntötték, hogy ide költöznek, hiszen sokkal nyugodtabb és méregtelenebb az élet itt Új-Zélandon az USA-hoz képest.
Egy éve laknak itt. Mindig is az volt a terv, hogy egy saját kis önellátó farmot alakítsanak ki. Viszont mindezt teljesen a nulláról kezdték, sose tanultak róla, csak jött egy gondolat és annak mentén mennek. Próbálnak teljesen vegyszermentesen élni és csak ökodolgokat enni. Szóval zöldek szeretnének lenni és mindeközben nem akarnak függeni senkitől. Vallásosak, a gyerekeket az anyuka tanítja otthon.
Maga a föld terület nem túl nagy, viszont annál vadregényesebb, egy hegy lábánál lejtős kialakításban. Szerintünk nagyon klassz helyen vannak. Van nekik 3 kecskéjük, 6-7 birkájuk, pár tyúkjuk és kakasuk, illetve egy cicájuk és kutyájuk. Tehát azért van némi állatállomány. Termeszteni semmit nem termesztenek, van egy minimális konyhakertjük. 
A saját házukon kívül van még egy nagy pajta a telken, három-négy konténer, amikben a régi cuccaik vannak és a mi kis lakóházunk.
20230131_181658.jpg
A szállásunk
A szállásunk, az nem a család házában volt, egy kiszuperált lakókocsit kaptunk a hegy tövében a farm legtetején, a háztól jó 40-50 méterre. Ráadásul köztünk volt egy hatalmas pajta is, így relatíve saját helyünk volt és olyan volt, mintha a család egy szomszédos telken lakna. Hátulról és balról erdős dzsindzsás rész, jobbról a szomszédos farmerek területe, ahol marhák vannak, előttünk pedig a család területe és gyönyörű tájkép. A lakókocsiban volt a hálószobánk (egy ágy), a nappalink (egy pad) és a konyhánk (egy mini rezsó, némi csetresz és ivóvizes palack). A bejárattal szemben volt a fürdőszobánk: egy vájlingban a mosogatós cuccok és egy zuhanyzósátor és egy bódéban a komposzt WC. Az egész ott létünk alatt talán ez volt a legundibb, hiszen ha megtelt, nekünk kellett foglalkozni vele. Szarból várat! Cserébe pucéran zuhanyozhattunk a természet közepén, egy sátorban. :D

20230129_083923.jpg

20230129_083953.jpg

20230130_092655.jpg

20230130_092704.jpg

20230125_170950.jpg

Áramot generátor segítségével tudtunk biztosítani magunknak, vizet pedig a fúrt kútból nyertünk. A mai kor megszokott internet elérése, nem volt biztosított, viszont volt térerő így a mobilnet kiválóan működött. És hát fűtés sem volt, sőt a nyílászárók sem voltak a legjobbak. Ezért az éjszakáink hidegek voltak. Hiába volt nyár, ott abban a régióban nem volt annyira meleg eleinte. Sőt volt egy este, hogy havazott! A hőmérséklet néha 0 fok volt éjszaka. Ugye ez az a mikroklíma, amivel nem tudunk mit kezdeni a hegyeknél. És habár kaptunk takarót, de volt olyan este, ahol használtuk az otthonról hozott hálózsákjainkat is. Plusz miután lett autónk és tudtuk, hogy hogyan akarjuk berendezni, vettünk egy téli takarót is, ami bőven elég volt. Lényeg a lényeg, nem fagytunk meg. Meg azért ennél csak jobb idő lett közben. Annyira, hogy azóta csak most a télen vannak hasonlóan hűvös idők.
Igazából meg volt mindenünk, ami eleinte kellett, sőt a fürdőszobánk mögött a dombocska aljában volt egy patak, ami a dzsindzsás aljában teljesen eldugott volt, és a nyári melegben hűsítőként szolgált. (Haha ehhez képest csak egyszer voltunk benne.) 

20230129_180642.jpg

20230212_124805.jpg

Érzelmi hullámvasút
Először is szeretném leszögezni, hogy hálásak vagyunk a családnak. Kaptunk szállást és ételt, és a maguk módján némi segítséget is nyújtottak, az ügyintézésekben. Viszont mi ezt nem ingyen kaptuk, elég sokat dolgoztunk érte. És hát maradt bennünk némi negatív szájíz. 
Ha őszinték vagyunk számunkra nem szokványos az életük, és nem teljesen tudtunk alkalmazkodni mindenhez. Szépen lassan mentünk bele a mindennapokba, és ezáltal kezdtük egyre jobban megismerni őket. 
Nem ítélhetek el másokat, nem mondhatom el nyilvánosan, hogy ki hogyan élje az életét. Legyen elég annyi, hogy a család értékrendjével nem nagyon tudtunk azonosulni. Egészen egyszerű dolgoktól a nagyobb kaliberűekig máshogy gondolkodtunk. Ennek több összetevője is lehet. És teljesen jogos, hogy nem biztos, hogy mert mi így gondoljuk, attól az jó. Ezért is indultunk el, hogy más világnézetekkel is találkozzunk.  
De egy egyszerű apró bosszankodást, azért csak had engedjek ki. 
A farmról tudni kell, hogy nagyon el van hanyagolva. Eleinte azt hittük, hogy azért, mert nem értenek hozzá, tanuló folyamatban vannak. De aztán megállapítottuk, hogy nem is akarnak vele annyira foglalkozni és tök jó nekik, hogy mindig jönnek workawayesek, akik csinálgatják. Nagyon sokat dolgoztunk, sokat kertészkedtünk, irtottuk a gazdzsungelt. Igazából jól is éreztük magunkat benne, mert olyat csinálhattunk, amiben relatíve jók vagyunk és az érzés is jó volt, hogy segíthettünk. De az nekünk nagyon frusztráló volt, hogy elkezdtünk egy projektet és  egy órával később kitalálták, hogy csináljunk mást, majd megint mást és megint mást. Sose fejeztünk be semmit. Nyilván nem a mi farmunk, ezért azt csináltunk, amit kértek. Egy csomó mindenbe bele van kezdve, de megunják és új dolgot csinálnak. - Hú de jól esett, ezt kiírni. :D
Azt azért el kell mondanunk, hogy konkrétan velünk nem bántak rosszul. Majdnem mindenben segítettek és kedvesek voltak, elvittek minket egyszer-kétszer kirándulni is. És azért egy hónapig lakhattunk ott, pedig csak két hétről volt szó. (Bár ennek ugye ára volt.) És ez nem az ő hibájuk volt, hanem az ügyintézési nehézségek, amikről mindjárt mesélek még.
Viszont ezek összeállása miatt is egyre csak rakodtak ránk a negatív érzések. Plusz sokkal többet is dolgoztunk, mint amit megbeszéltünk. Kezdett felőrölni minket a lelkisokk. Ez van, lehet mi gondoltuk túl az egészet. meg, lehet, hogy sok ez az egész és mi vagyunk kevesek. Egyszerűen ez a sok minden nem jó elszívta az energiánkat.
Azért szerettem volna leírni, hogy lássátok, hogy nem minden szipiszupi mindig. És ez így van rendjén,  tanulni kell belőlük. Reméljük másoknak ez sikerül. Mert ez a workaway program tök jó dolog. Ha meg nem tetszik valami, akkor nyugodtan lehet mondani nemet! Nem kell mindent lenyelni. Sőt! Itt, ha melléfog az ember, csak magára számíthat. És bizony csak egy életünk van, amit érdemes úgy élni, hogy élvezzük is. 
Az ügyintézés
Plusz az ügyintézéseink sem úgy alakultak, ahogy mi akartuk. Ami miatt igazából négy hét lett a két hétből.
Ezt is megpróbálom röviden leírni, de úgyse fog menni, cserébe van benne némi tanulság, ha valaki workandholiday-ezni akar Új-Zélandon. A hosszúsághoz hozzátartozik, hogy egyszerre több dolgot is csináltunk, amik egymásra épülnek, plusz ez négy hét története. És habár sok volt a nehézség, minden jó, ha a vége jó! 
Rögtön megérkezésünk másnapján megpróbáltuk beindítani a rendszer fogaskerekeit, hogy bekerülhessünk, de ez nem volt ennyire egyszerű. Ahhoz, hogy hivatalosan munkát kaphass Új-Zélandon, meg kell felelni néhány kritériumnak. Az első volt a vízum, izgi volt, hogy megkapjuk, de pipa. A második feltétel, hogy legyen IRD számod, ami az adózáshoz kell, és csak akkor kaphatod meg, ha szépen átvilágítottak és ténylegesen dolgozhatsz, nincs semmi defekted. Na de, hogy ezt megkapd megint csak különböző feltételeknek teljesülnie kell. Ugye büntetlen előélet, stb. De kell még egy új-zélandi telefonszám és bankszámlaszám is. A telefonszám már meg volt mindkettőnknek, nem is bonyolult. De a bankszámlaszámhoz is kell valami. Vagy egy hivatalos lakcím (hogyan?! most jöttünk...). Vagy egy munkaszerződés (hogyan?! kéne, hozzá egy IRD, amihez, kell egy bankszámlaszám...) Vagy valami nagyobb értékű cucc, aminek te legyél a tulaja, és azon belül legyen lakcímed hozzá (pl: autó). Vagy még valami (ezekre már nem is emlékszem, mert ezeken mi el se tudtunk volna indulni). Bonyolult mi?! Az. Kibaszott Káosz, nagy kákkal.
Elsőre a lakcímet gondoltuk, hogy azon indulunk el. Olvastuk csomó helyen, hogy sokan ahol először megszállnak hostelbe, onnan kérnek egy igazolást, hogy ott laknak és ez elég is. De 2023 januártól ezt már hivatalosan nem fogadják el. Oké szerencsések vagyunk, gondoltuk mi, hiszen egy családnál lakunk, nem egy hostelben. 
Kedvesen a család el is vitt minket az első nagyobb városba Timaru-ba, hogy el tudjuk kezdeni a dolgokat. A bankban viszont jött az igazság. Mert hát ugye ez a család kivonta magát a hivatalos ügyekből, ezért az ő lakcímüket nem fogadják el, hiszen nem tudják igazolni, hogy ott tényleg lakik valaki. 
Erre jött az apuka ötlete, hogy a nevemre írathatnánk egy autót, ami nem is az övé volt, hanem a barátjuké, aki felszedett minket és aki már úton volt az északi-szigetre. Búbánatos zavarunkban igent mondtunk, és mire elkezdtünk volna agyalni, hogy héj 2 napja sem ismerjük egymást, ez jó lesz-e, addigra már volt egy autó a nevemen,- a tényleges tulaj tudta nélkül. Ráadásul ugye ugyanazt a címet tudtuk megadni az átíratásnál, amit egyszer már nem fogadtak el a bankban. Nem hiszem el a mai napig, de a nevemen egy autóval, végül ugyanazt a címet, már elfogadták a bankban. HOGY MIVAN?! Egyszerűen felfoghatatlan itt (is) a bürokrácia. De kiderült, hogy kiskapuk itt is vannak. Viszont nekem ezzel elindult az IRD számhoz vezető út, ami három-négy napon belül meg is volt. 
Na a Laurának is kéne ez az IRD szám. Meg is beszéltük a családdal, hogy ugyanezt eljátszhatnánk, egy pár nap múlva, hogy mégiscsak ne rögtön, mert az hogy néz ki. Teltek-múltak a napok, sőt már másfél hét is eltelt és nem nagyon ajánlgatták, hogy menjünk, intézzük. Ugye mi kocsi nélkül, a semmi közepén azért meg voltunk kicsit lőve. Mikor rákérdeztünk, mondták, hogy majd, mikor megint rákérdeztünk újra azt mondták, hogy majd. Ezen felül is voltak fura dolgaik, és már jó lett volna pénzt is keresni, így egyre erősebb lett a mehetnékünk. Két hét alatt úgy éreztük, hogy nem olyan iramban haladunk előre, ahogy elterveztük. Ezeknek együttes hatásaként elindult a kocsivásárlás folyamata. 
Autóvásárlás
Eldöntöttük, hogy elmegyünk Christchurch-be, Új-Zéland második legnagyobb, illetve a déli sziget legnagyobb városába, hogy a nagy számok törvénye alapján tuti találjunk megfelelő autót. Már csak valahogy elkéne oda jutni, mert nem itt van a szomszédban. Amit már tudtunk is, mert a családdal voltunk már ott egy kicsit. Néztünk buszt, és az volt a vicces, hogy a következő menetrendszerinti járat csak 3 nap múlva jött volna. Szóval kicsit reménytelen volt. De ekkor jött az újabb szerencsénk, mert a család egyik ismerősének pont ott adódott dolga, így felajánlotta, hogy elvisz minket. Az egyik legnagyobb tanulság, az utazásunk során, hogy mindig mindent meg lehet oldani, mindig jön egy kis segítség, ha szükség van rá. 
Ki is néztünk 10-15 lehetőséget, plusz le is beszéltünk velük egy-egy találkát. Foglaltunk is szállást egy éjszakára, két napot adtunk magunknak, hogy minél többet és jobban körbe tudjunk nézni. Nem untatnám magunkat azzal, hogy milyen autókat néztünk meg. A lényeg az, hogy már az első nap hat-hét autó megnézése után meghoztuk a döntést és megvettük az első jobb kormányos kocsinkat. Sőt rögtön másnap az összes papírját és a biztosítást is sikerült elintéznünk.
Egy 2009-es Hyundai Tucson-ra esett a választás. Benzines, négykerék meghajtásos, automataváltós és nagyon jó állapotú, illetve elég nagy ahhoz, hogy berendezhessük magunknak. Igazából egyből beleszerettünk, el is neveztük Tücsöknek. Most félév távlatából már elmondható, hogy jó vásárt csináltunk. Sőt annak ellenére, hogy jobb kormányos, ez életünk eddigi legjobb kocsija, kár, hogy irgalmatlanul drága lenne haza vinni. A sztoriban meg ott tartunk, hogy három hét alatt lett egy autónk is, így már elég függetlenek voltunk. Ráadásul ez volt a fordulópont is, mert innentől éreztünk újból lendületet magunkban. 
20230203_161730.jpg
Az ügyintézés folytatása
Függetlenek voltunk az utazás szempontjából és abból is, hogy volt ténylegesen egy autónk. Amit sajnos abból kifolyólag, hogy nekem volt csak nemzetközi jogsim, egyből az én nevemre írtunk. De ugye a Laurának is kell az az adószám, és ez tűnik a legjobb megoldásnak, hogy legyen az ő nevén és akkor ugyanaz a procedúra, mint velem volt. Át is írattuk a nevére, megjött az elfogadó email három nappal később, mehetünk a bankba. És itt jön az újabb blama, mert ezt nem fogadták el. Ilyen nincs, basszus! Ugyanúgy csináltunk mindent, mi a baj?! Kiderült, hogy a hivatalban nem írták be a Laurának a címet, és most valaki hibája miatt újra kezdhetjük elölről az egészet. A harmadik hétben vagyunk és nem tudunk előre lépni. Ritka frusztráltak voltunk már ekkor. Eddig tartott a kocsi vásárlás lendülete. 
 
Munkakeresés
Közben munkafronton is beindultunk, amint nekem meg lett az IRD, egyből elkezdtünk keresgélni azzal a felkiáltással, hogy legfeljebb csak én dolgozok addig, amíg a Laurának is meg lesz mindene. Mert csak kiadásaink vannak, ezért valami bevételre most már szert kéne tenni. Első körben itt is, mint Izlandon, a hotelek világában gondolkodtunk. Hiszen általában ezek adnak is szállást a meló mellé, meg jobb esetben némi kaját is. Azt meg tudjuk, hogy ezeken lehet a legtöbbet spórolni. Volt is pár telefonos vagy videós interjúnk, és mehettünk is volna több helyre. Viszont egy nagyon megtetszett nekünk és ezért a többit vissza is mondtuk. A Mount Cook (az ország legnagyobb hegye) lábánál van egy ötcsillagos szálloda, ahova pont beillettünk volna. Meg is volt a videós randi, még az első christchurch-i kirándulásunk alatt. Azt nem mondanám, hogy jól sikerült. Itt konkrétan interjúztattak és erre mi nem készültünk. Azért bizakodtunk, tudtuk, hogy jók lehetnénk oda. Na hát elég sokáig nem válaszoltak, és végül el is utasítottak. Ami egy újabb pofonocska volt, mert ebbe már beleéltük magunkat és emiatt mondtunk vissza másokat. Ez is kicsit rontott a jó kedvünkön a második hét végére. 
Természetesen nem adtuk fel és kerestünk tovább. Találtunk is két olyan lehetőséget, Twizel környékén, amik pénzben nem a legjobbak, de végre valamit már tudnánk csinálni. Mivel az egyik nem válaszolt egyből, ezért el is vállaltuk azt, ami Twizel városában van. Úgy, hogy én kezdek, a Laurának ott lesz a lakcíme és mehet minden ügyintézés. Ég a pofám, mert nem szeretem, ha valamit megígérek de mégis vissza kell mondani, de itt ezt csináltuk. Bár a tulaj megértette, mikor megindokoltuk.  
Mert közben válaszolt a másik helyről, a Lake Ohau Lodge-tól a tulajdonos néni, Louise. Vele is volt egy videós interjú és annyira megtetszett a hotelecske, meg az elképzelés, meg a hely ahol lehetnénk, hogy virtuálisan egymás kezébe csaptunk egyből. Ráadásul ő adott előre egy szerződést nekünk, ami jó volt a bankhoz és így ha minden igaz, akkor el tudunk végre indulni a bürokrácia helyesnek vélt útján. Ráadásul csak egy-másfél héttel később tudtunk csak kezdeni, így volt időnk elintézni ezeket, plusz kicsit kirándulni. Így a negyedik hét elején, újra a jó kedvé volt a főszerep.
 
Az ügyintézés folytatásának a folytatása
Valóban a munkaszerződéssel már elfogadták a Laurának is a papírjait és végre ő is bankszámlatulajdonos lett. Ezzel beadtuk neki is az IRD számhoz tartozó papírokat és vártunk. És vártunk és vártunk. Egy hét is eltelt, hogy lehetséges ez? Nekem négy nap alatt meg volt. Már a családot is ott hagytuk. A kutyafáját neki, hogy most ez nem megy olyan gyorsan. Fel is hívtuk őket 6 nap után, hogy mi lehet a baj, mire meglepő, de érthető választ kaptunk. A főiroda Auckland-ben van és ott most a hatalmas árvizeket próbálják túlélni. Ezért azzal a tudattal indultunk a Lodge-ba, hogy ezt valahogy át kell vinnünk a tulajokon, legfeljebb csak én dolgozok, amíg várnunk kell. Már bőven úton voltunk, hogy személyesen is aláírjuk a papírokat és másnap kezdhessünk dolgozni, mire az autóban az utolsó órában, érkezésünk előtt, megjött az email. Huhhhúúú! Öröm és megkönnyebbülés. 
Az utolsó dolgok, amiket még el kellett intéznünk, hogy visszaírtuk a nevemre a kocsinkat, mert ténylegesen csak én vezetem és a biztosítás is az én nevemen van. 
Meg a másik autó ugye, ami a második napunk óta a nevemen van. Már a második héten is rágtuk a fülüket, hogy mikor írjuk vissza az ő nevükre. De csak csak nem akarták intézni. Sőt kiderült, hogy lejárt a műszakija is, és autószerelőnél van. Nagyon fura volt és büdös ez a sztori is. Nem értettük mit akarhatnak ezzel, valami hátsó szándékra gondoltunk. Végül, az utolsó napokban mielőtt eljöttünk, mondtuk, hogy oké, ha ők nem is jönnek be velünk, mi megyünk és megpróbáljuk egyedül elintézni. Erre még aznap elintézték, telefonon. Hogy mi van?! Ezt így is lehet, akkor eddig miért nem így csináltunk mindent?! Büdös és büdös. 
Viszont tényleg átírták, mert mikor a mi kocsinkat intéztük, akkor rákérdeztem a hivatalban és tényleg nem volt már a nevemen. 
Szóval így telt a mi kis kálváriánk az első hetekben Új-Zélandon az ügyintézések körül. Megírhattam volna úgy is, hogy minden szuper gyorsan és tök jól ment, de az van, hogy ez nem így történt. És néha vannak rossz dolgok az utunk során, amiket meg kell oldani. Amúgy meg nem egetrengető dolgok ezek, nem mentettünk életeket, nem oltottunk tüzet. De itt és akkor, egy tök idegen országban fel kellett építeni magunkat. Hol kaptunk hozzá segítséget, hol meg nem igazán. Sokat tanultunk ebből is, és nem panaszkodhatunk. 
img_20230216_180312_173.jpg

Hülye egy frusztrált 4 hét volt, de minden küzdelmet megért aztán, amik jöttek. Végre tényleg megmaradt a jó kedv. Rendbe vannak a papírjaink, lett autónk, lett munkánk, innentől rajtunk áll minden. Ha nem tetszik valami,  simán mehetünk tovább. Mert minden úgy jó, ahogy van! - és jó is lesz minden.